Kuka kaupungin elättää?

Anni Puntila
maat.mets. yo, yhdyskuntalautakunnan jäsen, varavaltuutettu (kok.) Hauho, Hämeenlinna

Kirjoitus on julkaistu Hämeen Sanomien Mielipide-sivulla 20.2.2016.

Sen paremmin Hämeenlinnalla menee, mitä enemmän kaupungissa on työssäkäyviä asukkaita, jotka maksavat tunnollisesti veroja. Mikä sitten on sellainen vetovoimaisuustekijä, joka houkuttelisi Hämeenlinnaan uusia veronmaksajia? Vastaus löytyy työpaikoista.

Hämeenlinna tarvitsee yksityisen sektorin yrityksiä ja niihin syntyviä työpaikkoja kannattelemaan kaupungin taloutta. Hämeenlinnalla on yritysten näkökulmasta loistava sijainti, kulkuyhteydetkin ovat maan parhaimmistoa. Ulkoiset puitteet ovat kunnossa, mutta jokin kokonaisuudesta puuttuu.

Ohi kaikkien strategioiden ja linjapapereiden Hämeenlinnan tulee asettaa kärkitavoitteekseen olla Suomen yritysmyönteisin kunta.  Yritysalueiden kunnossapitoa sekä kehittämistä on jatkettava ja kaavoituskoneisto on pyöräytettävä käyntiin niin, että meillä on tarjota kaikenlaisille yrityksille tontteja ja toimitiloja lyhyelläkin varoitusajalla.

Yritysten hyvinvointi on otettava tulevaisuudessa huomioon kaikessa päätöksenteossa. Tämä vaatii sen, että jokainen kaupungin luottamushenkilö ja ennen kaikkea mittava virkamieskoneisto ymmärtää yksityisten yritysten merkityksen Hämeenlinnan ja seutukunnan tulevaisuudelle.
Yritysten menestyessä myös kaupunki menestyy. Parhaimmillaan yritykset luovat ympärilleen osaamiskeskittymiä sekä alihankintaverkostoja.  Työpaikkojen ja verotulojen lisäksi yritykset tuovat uusia mahdollisuuksia esimerkiksi ammattikorkeakoulullemme.

Tulevaisuudessa menestyvät ne kunnat, jotka ovat osanneet panostaa oikeisiin asioihin. Jos emme kykene houkuttelemaan yrityksiä Hämeenlinnaan, on aivan turha tehdä työtä muidenkaan hankkeiden eteen, sillä yritykset kaupungin elättävät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.