Huonoina aikoina mikään ei ole pyhää

Anni Puntila
varavaltuutettu, yhdyskuntalautakunnan jäsen (kok.)
Hauho/Hämeenlinna
Kirjoitus on julkaistu Hämeen Sanomien Mielipide-sivulla 19.6.2016.

Hämeenlinnan kaupungilla menee huonosti. Taloustilanteemme näyttää ennätyksellisen tiukalta. Suurimpana syynä tilanteeseen on ennakoitua pienemmät verotulot.  Kaupunginvaltuusto hyväksyy ensi vuoden talousarvion, hämeenlinnalaisittain tilausbudjetin, marraskuussa. Sitä ennen on löydettävät keinot alijäämän kattamiseen.

On mahdollista, että lähestyvät kunnallisvaalit vaikuttavat tilausbudjetin laadintaan.  Toivottaa olisi, että vaaleista huolimatta valtuustosta löytyisi laaja-alaisia sekä suoraselkäisiä näkemyksiä tilanteen korjaamiseksi. Esimerkiksi palveluiden karsiminen sekä kaupungin henkilöstömäärän tarkastelu ovat tässä tilanteessa relevantteja vaihtoehtoja, ja toivon, että niistä myös valmisteluvaiheessa keskustellaan. Suurimpana pelkona kuitenkin on, että puolueet yhdessä päätyvät kompromissiesitykseen, jonka pohjalta kunnallisveroa taas nostetaan.

Todellisuudessa veronkorotusten tie on kuljettu loppuun jo aikoja sitten. Hämeenlinnan ongelmat eivät ratkea verottamalla. Ainoa todellinen resepti tasapainoiseen talouteen on kustannusten leikkaaminen. Lihavina vuosina kaupungin oli mahdollista panostaa asioihin, jotka eivät ole kuntalaisille elintärkeitä. Näitä kohteita olivat esimerkiksi kulttuurin eri muodot sekä viherrakentaminen. Kun kirstussa oli rahaa, ei sen jakamista kainosteltu. Tilanteen ollessa nyt päinvastainen, olisi kustannusten leikkaaminen loogista aloittaa näistä vähemmän kriittisistä kohteista.

Pelkät leikkaukset kulttuurin ja puistoihin eivät meitä kuitenkaan pelasta. Tämän takia päättäjien on myös ruodittava tarkasti kaupungin palveluverkko, asiakasmaksut sekä henkilöstöratkaisut. Huonoina aikoina leikkauksia on haettava avarakatseisesti kaikkialta. Mikään sektori ei ole niin pyhä, etteikö sen kustannustasoa voisi tarkastella uudelleen.

Hämeenlinnalla on edessään kivikkoinen tulevaisuus, jos se ei lähde reippaasti tervehdyttämään talouttaan. Keinoja paremman huomisen luomiseksi kyllä on, mutta löytyykö tekijöitä?

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.