Säästöjä haettava myös henkilöstöstä

Anni Puntila, varavaltuutettu, kuntavaaliehdokas

Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto hyväksyy esityksen ensi vuoden budjetiksi marraskuun kokouksessa. Tällä hetkellä olemme tilanteessa, jossa varovaistenkin arvioiden mukaan taloutemme on alijäämäinen 12 miljoonaa euroa.

Alijäämä ei tasaannu pienillä korjauksilla, vaan vaatii todellisia päätöksiä. Tulevaisuuden kannalta vaarallisinta olisi, jos apua haettaisiin taas veronkorotuksista. Veronkorotuksilla ei nimittäin korjata retuperällä olevaa taloutta. Hämeenlinnassa on kyllä tiheästi nostettu viime vuosina kunnallisveroa, ja siltikin kaupunkimme talous on katastrofaalisessa tilassa. Veroja nostamalla paikataan rakenteellisia ongelmia, mutta ei ratkota niitä.

Hämeenlinnan menojen on vastattava tuloja, kaupungin on siis yksinkertaisesti leikattava kulujaan. Säästötalkoiden olisi syytä kohdistua kaikkeen kaupungin toimintaan. On myös rehellistä myöntää, että rakenteellisia säästöjä ei saada kasaan 12 miljoonan euron edestä ilman, että pöydälle nostetaan henkilöstökysymykset.

Henkilöstön määrään on yritetty löytää ratkaisua muun muassa henkilöstön kehittämisohjelmalla, mutta sen tulokset ovat olleet huonot. Kaupungin henkilöstömäärä on ohjelman aikana ainoastaan kasvanut, esimerkiksi tämän vuoden sijaisuuksiin budjetoidut varat loppuivat jo kesällä, sairaspoissaolojen kuitenkin laskiessa.

Edellisten vuosien budjeteissa käytännössä kaikesta muusta on säästetty, mutta henkilöstökuluihin ei ole haluttu kajota. Nyt asian on muututtava, ja henkilöstökulut on otettava kriittisen tarkastelun alaiseksi. Kaupungin henkilöstöpolitiikkaa on tehostettava ja henkilöstömäärää vähennettävä, muuten emme tästä suosta nouse. On ikävää, että päättäjät eivät uskalla sanoa tätä realiteettia ääneen. Marraskuun valtuustossa kaivataan vastuunkantajia, ei ääntenkalastelijoita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.