Poliitikot, näpit irti luomumaidosta!

Anni Puntila, varavaltuutettu, kunnallisvaaliehdokas
Teksti on julkaistu Hämeen Sanomien Mielipide-palstalla

Maa- ja metsätalousministeriö ilmoitti tammikuun lopulla valmistelevansa muutosta elintarvikkeiden koulujakelujärjestelmään. Muutokset koskisivat luonnonmukaisesti tuotettuja hedelmiä, vihanneksia sekä maitoa. Ministeriön mukaan muutoksen jälkeen kyseisille luomutuotteille myönnettäisiin enemmän tukea, kun tavallisesti tuotetuille tuotteille. Esimerkiksi luomumaidon tuki olisi 27 senttiä litralta, kun tavanomaisesti tuotetun maidon tuki olisi ainoastaan 9 senttiä litralta.

Tukijärjestelmä kouluruokailulle on alun perin kotoisin Euroopan unionista. Tuen tarkoitus on kannustaa jäsenmaita tarjoamaan lapsille ja nuorille terveellistä sekä ravitsevaa kouluruokaa. EU:n elintarvikkeiden koulujakelujärjestelmään suunnattu tuki ei velvoita suuntaamaan rahaa luomutuotteille. Ministeriön linjaus luomutuotteiden tukemisesta on kansallinen päätös, joka on valmisteltu ministeri Tiilikaisen johdolla.

Luonnonmukainen tuotanto on eettinen kysymys, joka on nyt nostettu politikoinnin välineeksi. Mikään tutkimus ei osoita, että luomumaito olisi tavallisesti tuotettua maitoa terveellisempää. Jos kaikki maanviljelijät viljelisivät luomua, kuolisimme tällä maapallolla nälkään. Luomutuotanto ei kykene samoihin satotasoihin tai laatuvaatimuksiin kun tavanomainen tuotanto. Luonnonmukainen maanviljely on trendikästä kyllä, mutta sen vaikutukset muun muassa globaaliin ruokakriisiin ovat negatiivisia.

Maa- ja metsätalousministeriön valmistelutyö ei pohjaa faktoihin vaan populismiin. Koululaisten ruokatuesta on tehty kampanjoinnin väline ja tuen todellinen tarkoitusperä on unohdettu. Suomalaisissa kouluissa tulee tulevaisuudessakin tarjota terveellistä ja monipuolista ruokaa. Tukirahojen jaossa ei saa soveltaa ideologiaa tai omia mieltymyksiä, vaan päätösten on perustuttava tieteellisten tutkimustulosten varaan.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.