Käsi pystyyn virheen merkiksi

Sari Rautio
kaupunginhallituksen puheenjohtaja
Teksti on julkaistu Hämeen Sanomien Mielipide-palstalla 1.8.2017

Hämeenlinnassa suuri on pientä, ja pieni suurta. Näin, suurinpiirtein, kirjoitti Larin Kyösti aikanaan. Kesän isoimmat puheenaiheet ovat olleet keskustan valottomuus ja puistojen hoitotason lasku. Molemmat seurauksia noin kolmen miljoonan säästöpaketista, joka vastaa noin  neljännesveroäyrin tuottoa. Kaupunginhallitus päätti paketista, jossa oli mukana paljon erilaisia yksityiskohtia. Nämä kaksi eniten puhuttanutta päätöstä ovat alle kymmenesosa koko säästöpaketista. Miksi näin?

Uuden Hämeenlinnan visio kuuluu seuraavasti: ”Hämeenlinna on uudistuva, elinvoimainen, turvallinen ja aito kulttuurikaupunki Suomen kasvukäytävällä.” Turvallisuus on uusi adjektiivi visiossa, ja aikanaan kokonaisuutta suunniteltaessa olimme yhtä mieltä siitä, että turvallisuus on yksi ehdottomia vetovoimatekijöitä kaupungissamme. Toimivat palvelut, hyvin järjestetty infra ja liikenne, sekä ihmisen kokoinen kaupunki ovat osatekijöitä turvallisuuden tunteen syntymiseen. Luottamus ja mahdollisuus vaikuttaa omaan elinympäristöönsä, osallisuus, ovat myös ehdottoman tärkeitä asioita. Valot siellä missä ihmisiä liikkuvat, on olennainen tekijä turvallisuuden tunteen syntymisessä. Eli valojen sammuttaminen kesäöiksi näillä leveyksillä on vision vastainen päätös, ja siksikin typerä.

Hämeenlinna on kuuluisa luonnostaan ja kauniista puistoistaan. Suomen ensimmäinen kansallinen kaupunkipuisto on täällä Hämeenlinnassa, ja selkeästi suosituin liikuntapaikka on kauniisti suunniteltu, ja rakennettu rantareitti. Myös muut puistot ovat tärkeitä, ja vaikkapa Engelinrannan suunnittelussa eniten kommentteja ja huolta on herättänyt puistomaisen tilan säilyminen kaupunkilaisten virkistyskäytössä. Ihmiset ovat myös heränneet itse hoitamaan puistoja ja valvomaan niiden siisteyttä. Toki valitettavasti osalla on vielä hakusessa yhteisestä tilasta huolehtiminen, joka näkyy vaikkapa Honkalanrannan luonnonsuojelualueen tihutöissä. Tästäkin on otettava yhteisvastuu ja opastettava ihmisiä oikeaan suuntaan. Puistojen perustaminen ja kunnostaminen on kallista ja vaativaa puuhaa, ja niiden jatkuva kunnossapito on viisasta myös kestävän taloudenpidon kannalta. Puistotyö on myös erityisesti kesätyöllistämisen näkökulmasta tärkeää, ja siksikin sieltä säästäminen on hölmöläisen peitonjatkamista.

Joku kansalainen valitteli sitä, kun me puheenjohtaja Sarit olemme liian positiivisia kaupunkimme asioiden suhteen. Siinä perusvire taitaa olla yhtäläinen elämänasenne ja ratkaisukeskeisyys sekä aito ylpeys kotikaupungista. Mutta näissä kahdessa kohdassa voin nostaa käden pystyyn virheen merkiksi ja todeta että kokeiltu on, eikä kannata tehdä samalla tavalla uudelleen. Kiitos kaikesta palautteesta aiheeseen liittyen, on todella hienoa että hämeenlinnalaiset rakastavat kaupunkiaan, ja haluavat pitää siitä yhdessä huolta. Silloin ne pienet asiat ovat oikeasti isoja, ja silloin täällä oikeasti asuu hyvä arki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.