Kateudesta elinvoimaa

Keijo Suomalainen
Kokoomuksen Hämeenlinnan kunnallisjärjestön puheenjohtaja
Kirjoitus on julkaistu 8.3.2014 ilmestyneessä Hämeenlinnan Kaupunkiuutisten numerossa.

Kateus on kummallinen ilmiö. Se voi edistää ihmisen kehittymistä, mutta se voi myös tuhota ihmisen kaikki aikaansaannokset.

Hyvää edistävä kateus on nimetty maailmalla amerikkalaiseksi kateudeksi. Venäläiseksi kateudeksi sanotaan sitä, kun ihminen haluaa mitätöidä toisen ihmisen menestyksen.

Suomessa vastaavaa vertailua on tehty pohjanmaalaisten ja hämäläisten välillä. Siinä missä pohjalainen hankkii aina paremman laitteen kuin naapuri, hämäläinen manaa naapurinsa hankintoja ja toivoo niiden hajoavan jo ensimmäisellä käyttökerralla.

Hämeenlinnassa kateus näkyy siten, että aloitamme hankkeen lyttäämisen välittömästi, kun joku julkistaa aikeensa hankkeen käynnistämisestä.

Rautaruukin tehdasta ei olisi pitänyt koskaan rakentaa Hämeenlinnaan, kun se kuitenkin jatkojalostaa Raahessa valssattuja terästä ja tuo esisijaisesti raahelaisille työtä ja vaurautta.

Puolalaiset eivät olisi saaneet sijoittaa tölkkitehdastaan Hämeenlinnaan, kun se työllistää lähes pelkästään puolalaisia.

Moottoritien katteelle sijoittuu vain kansainvälisiä yrityksiä, jotka vievät rahamme veroparatiiseihin. Ja jos moottoritietä matkaavat ihmiset poikkeavat ostoksille katteen liikkeisiin, he tukkivat kuluväylämme ja kuluttavat ne loppuun.

Hämeensaari pitää jättää nykyiseen tilaansa, ettei vaan kukaan ulkopaikkakuntalainen saa ostettua asuntoa Vanaveden ääreltä. Sairionrannassa jo pilattiin asuntoja rakentamalla näkymämme Aulangontieltä Vanajavedelle ja Hämeen linnaan.

Venäläinen liikemies pullottaa Hämeenlinnan pohjavedet, eikä meille jää edes juomavettä. Taitaapa venäläinen saada vetensä halvemmallakin kuin me.

Luetteloa kateuden ilmentymistä Hämeenlinnassa voi jatkaa loputtomiin. Hankkeita puoltavat lausumat jäävät vähiin.

Rautaruukin Hämeenlinnan tehdas on toiminut 42 vuotta. Tehdas työllistää liki tuhat henkilöä. Se on kaupungin jälkeen Hämeenlinnan toiseksi suurin työnantaja. Vaikka tehdas on kiistatta edistänyt toimeentuloamme, kehuja ei ole juurikaan näkynyt julkisuudessa.

Tölkkitehdas, pullottamo ja kate tuovat Hämeenlinnaan työpaikkoja ja verotuloja. Sairionrannan ja Hämeensaaren asukkaat maksavat kunnallisveronsa Hämeenlinnan kaupungille.

Poliittisessa filosofiassa mainitaan, että kateus edistää ihmisten välistä tasa-arvoa.  Kateellisten ihmisten toimintaa puolustellaan myös sillä, että he paljastavat epäkohtia ja puolustavat oikeudenmukaisuutta.

Kateellisten sekä heitä puolustavien on syytä muistaa sanonta, että kateus vie kalatkin vedestä. Kateus voi estää jopa kokonaisen yhteisön kehittymisen ja kasvun. Kateudesta kärsivä ihminen ei edes huomaa, kuinka hän saa toimillaan koko yhteisön toimintakyvyttömäksi.

Hämeenlinnassakaan ei ole ennen pitkää mitään jaettavaa, mikäli me kateuksissamme tyrmäämme jokaisen hankkeen, joka saattaisi jollain tavalla edistää Hämeenlinnan elinvoimaa. Kaupungin verotulot ja myös palvelut ehtyvät, ellei Hämeenlinnaan saada lisää työpaikkoja ja asukkaita.

Meidän on nyt korkea aika suitsia sisältämme kumpuavaa venäläistä kateutta ja päästää amerikkalainen kateus valloilleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.