Investointiohjelmasta lisää rahaa Hämeenlinnan tiestöön

Anni Puntila
yhdyskuntalautakunnan jäsen (kok.)
Hauho

Kirjoitus on julkaistu Hämeen Sanomien Mielipide-sivulla 28.8.2015.

Hämeenlinnan kaupungin tiestön korjausvelka on noin 16,5 miljoonaa euroa, korjausvastuun lähennellessä jo 38 miljoonaa euroa. Linnan Infrasta saatujen arvioiden mukaan korjausvelka on kasvanut jatkuvasti 90-luvulta lähtien. Tällä hetkellä olemme tilanteessa, jossa tiestömme päällystevajaukseen tulisi sijoittaa välittömästi noin kolme miljoonaa euroa. Ilman uutta asfaltointia välitöntä korjausta vaativat tiet ovat muutettava sorapäällysteisiksi, joka sinällään toisi ylimääräisiä kustannuksia ja lisätyötä.

Yhdyskuntalauta päätti syksyn ensimmäisessä kokouksessaan hakea kaupungilta lisämäärärahaa nimenomaan asfaltointiin. Tuo puolimiljoonaa euroa suunnattaisiin kaikkein huonokuntoisimpiin teihin. Vaikka lisämääräraha myönnettäisiin, kasvaa korjausvelkamme siltikin ennätystahtia.

Tiestön saneeraukseen ja peruskorjaukseen tarvittavat rahat määritellään yhdyskuntalautakunnan investointiohjelmassa. Kokonaisuudessaan ohjelman budjetti on kahdeksan miljoonaa euroa. Korjausvelan ja – vastuun hipoessa pilviä olisi luontevaa ajatella, että mahdollisimman iso osa tuosta kahdeksasta miljoonasta suunnattaisiin tiestön kunnossa pitoon. Valitettavasti näin ei kuitenkaan ole.

Investointiohjelmasta rahoitetaan olemassa olevan tiestön kunnossapidon lisäksi muun muassa viheralueet, elinkeinoalueet sekä uusien asuinalueiden tiet ja kadut. Kun annettu summa on vakio, on luottamushenkilöiden aina vuosittain punnittava kohteet, joihin kaupunki panostaa. Ideaalitilanne olisi se, että pääsisimme lyhentämään korjausvelkaa. Se ei ole kuitenkaan realistista vielä vuosiin. Korjausvelan kertyminen sen sijaan pitäisi pystyä pysäyttämään ja se olisi mahdollista lähivuosien aikana. Tämä tarkoittaisi sitä, että jo ensivuoden yhdyskuntalautakunnan investointiohjelmassa priorisoitaisiin tiestön ja katujen peruskorjaus- sekä saneeraustyöt. Vastaavasti voisimme vähentää määrärahoja ulkoliikunnan-, virkistyksen- ja viherrakentamisen sektoreilta. Lisäksi kaupungin tonttivarannon ollessa nyt hyvä, voisimme siirtää uudiskohteisiin varattuja rahoja vanhojen teiden kunnossapitoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.