Hämeenlinnan elinvoima kumpuaa maaseudulta

Anni Puntila
maat.mets.yo
Hauho

Kirjoitus on julkaistu Hämeen Sanomien Mielipide-sivulla 19.11.2015.

Valtaosa Hämeenlinnan kaupungin pinta-alasta muodostuu maaseudusta.

Hämeenlinnan maaseutu on poikkeuksellisen hyvin sijoittunut moottoritien, valtateiden ja pääradan läheisyyteen.

Maaseutumme sijaitsee keskellä kasvu-Suomea, lähellä kaikkea, mutta kuitenkin omassa rauhassa. Elinvoimainen maaseutu olisi kaupungille uskomaton voimavara, jos sitä osattaisiin hyödyntää.

Valitettavasti tällä hetkellä Hämeenlinnassa harjoitettava politiikka on hyvin ruutukaavavetoista.

Kaavoitamme pieniä omakotitalotontteja ja riitelemme uusien kerrostalojen sijainneista, vaikka maaseutumme muutaman kymmenen kilometrin päässä huutaa tyhjyyttään.

Jos hämeenlinnalaista maaseutua ei elvytetä ja elävöitetä seuraavan vuosikymmen kuluessa, ei sitä tarvitse tehdä enää koskaan.

Kylän raitit ja kirkonkylät tyhjenevät ihmisistä. Palvelut menivät jo hyvän aikaa sitten. Virkamieskoneisto ja poliitikot pyörittelevät päitään.

Puhutaan kasvukäytävästä, strategiasta ja fantastisesta tulevaisuudesta, vaikka pitäisi tarttua toimeen.

Hämeenlinnan maaseudun kaavoittamiseen on saatava uusi vaihde silmään.

Ensi vuoden aikana kaikki liitoskunnat on käytävä läpi, niiden elävöittämiseksi on luotava suunnitelma, joka on mahdollista jalkauttaa käytännön toimiksi.

Kaupungin päätöksenteon alla olevat lupakäytännöt on perattava niin, että ne tukevat mahdollisimman hyvin kaikkea maaseudulle tapahtuvaa rakentamista sekä yritystoimintaa.

Hämeenlinnan tulee myös helpottaa vapaa-ajan asuntojen muuttamista vakituisiksi asuinkiinteistöiksi niin, että se tapahtuu ilmoitusmenettelyllä.

Elinvoimainen maaseutu on koko kaupungin etu.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.