Oletko sinä hyvä valtuutettu?

Keijo Suomalainen
Kokoomuksen Hämeenlinnan kunnallisjärjestön vaalipäällikkö

Kuntavaaleihin on aikaa 78 päivää. Ehdokashakemukset pitää jättää kunnan keskusvaalilautakunnalle viimeistään tiistaina 28.2. ennen kello 16.

Puolueet ja valitsijayhdistykset ovat saaneet koottua puolet tavoitteekseen asettamasta ehdokkaiden määrästä, joten listoilla on vielä runsaasti tilaa henkilöille, jotka haluavat asettua ehdokkaaksi.

Hyvä kunnanvaltuutettu ajattelee itsenäisesti, ajaa kunnan kokonaisetua ääniä kalastelematta, pitää aktiivisesti yhteyttä omiin äänestäjiinsä vaalien välillä ja ajaa määrätietoisesti kaltaistenne ihmisten ja ihmisryhmien etuja.

Hyvän valtuutetun ominaisuudet ilmenevät Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämästä haastattelututkimuksesta, jonka tulokset julkistettiin viime sunnuntaina. Tutkimuksessa haastateltiin 1 046 suomalaista Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Itsenäisesti ajattelevan valtuutetun kannalla oli 94 prosenttia vastaajista. Koko kunnan etua ajava valtuutettu sai taakseen 91 prosenttia vastaajista. Aktiivista yhteydenpitoa sekä määrätietoisesti etuja ajava valtuutettu sai kumpikin vastaajista 82 prosenttia puolelleen.

76 prosenttia vastaajista haluaisi valtuutetun olevan räväkkä, aloitteellinen ja esiintymiskykyinen. Laajat suhdeverkostot näki tärkeäksi valtuutetun ominaisuudeksi sama määrä vastaajista.

Hyvän valtuutetun ominaisuudet vaihtelevat puoluekannoittain. Vaihtelu on kuitenkin sen verran pientä, että jokainen puolue haluaa varmasti ominaisuudet mahdollisimman hyvin täyttävän henkilön ehdokkaakseen.

Toivottavasti mahdollisimman moni hyvän valtuutetun ominaisuuksilla varustettu henkilö myös ryhtyy ehdokkaaksi kuntavaaleissa ja etenee jopa valtuutetuksi. Se on jokaisen kunnan ja kunnan asukkaan etu.

Kuntien tehtävien puolittuminen saattaa laimentaa intoa ryhtyä ehdokkaaksi. Kunnallista vaikuttamista ei enää koeta yhtä merkittäväksi kuin aiemmin.

Toisaalta kunnille jäävät tehtävät voivat innostaa joitakin mukaan. Sivistyksen, hyvinvoinnin, terveyden, elinvoiman ja yrittäjyyden edistäminen tarjoaa nämä asiat omakseen kokeville henkilöille mahdollisuuden tarttua toimeen.

Merkittävin este ehdokkuudelle voi kuitenkin olla poliittisen keskustelun ilmapiiri. Tuskinpa kukaan haluaa asettua vapaaehtoisesti alttiiksi julkiselle arvostelulle ja arvioinnille.

Vetoomus vaalirauhan puolesta saattaa olla täysin turha, mutta rohkenen silti ehdottaa, että kaikille kuntien vaalikelpoisille asukkaille annettaisiin mahdollisuus asettua ehdokkaaksi ja tehdä vaalikampanjaansa häiriöittä.

Suomalainen demokratia on niin arvokas asia, ettei sitä saa tuhota.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.